Vad är energideklaration?

Hur kommer det sig att din fastighet behöver energideklareras?

Vad är en energideklaration?

Energideklaration är ett sätt att beskriva en byggnads energiprestanda. Lagen om energideklaration grundar sig i ett EU-direktiv som trädde i kraft 2006 vilket hade som syfte att minska EU importberoende av bränsle, minska växthuseffekten samt säkerställa en god inomhusmiljö. Bostäder och lokaler står för 40 % av EUs energianvändning och med direktivet var tanken att minska den andelen.

I energideklarationen används de verkligt uppmätta värden som finns tillgängliga som sen korrigeras efter flera faktorer för att kunna jämföras med andra liknande objekt. Värden korrigeras för att motsvara normalanvändande samt görs klimatkorrigerade. Även typen av energislag vägs in och till slut erhålls ett värde som uttrycks som Primärenergital (PEpet) och enheten är kWh/m2, år.

Energideklaration – vad är ett bra värde?

För alla byggnadstyper så finns det referens- och nybyggnadsvärden, alltså vart på skalan byggnaden placerar sig i förhållande till andra liknande byggnader samt vilket kravvärde en nybyggnad med samma verksamhetstyp skulle ha. Byggnaden får också ett betyg mellan A-G där en byggnad som klarar nybyggnadskravet får betyget C.

Vad är då ett ett eftersträvansvärt värde? De senaste årens kravskärpningar på fastigheters energiförbrukning har medfört att betyg bättre än energiklass C är svåra att nå om inte byggnaden skapar energi på något sätt. Det kan vara med hjälp av solceller eller solvärme. För äldre hus innebär det också att de krav som ställdes när huset byggdes har skärpts med tiden och huset glider ner på betygsskalan. Dock ställs det inga krav på befintliga byggnader så det är inget så måste åtgärdas.

Vi har goda erfarenheter av att ta fram kostnadseffektiva energiförbättringsförslag som kan hjälpa er som vill ha ett bättre betyg för exempelvis Gröna bolån eller vid miljöcertifieringar såsom Miljöbyggnad eller liknande.